woensdag 20 december 2017

ons gebak 2017 stijl

Vegan gebak? Gebak zonder ingrediënten die van een dier afkomstig zijn? Dan vervang je toch gewoon de eieren door een ei-vervanger en de boter door olie. 
Neen, zo werkt het niet.

Toen ik een jaar geleden besloot om Starfish zo plantaardig mogelijk te maken, begon ik met de taartjes die ik al 8 jaar maakte ( en dat zijn er veel) te veganizeren
Wat wil dat zeggen? Je schrapt de eieren, de boter en eventuele melk. Maar wat bleek? Die ingrediënten zijn niet zo makkelijk te vervangen. Ook is er niet zo veel over te vinden op het wereldse internet. (Trouwens, op het internet staan veel mooie foto’s en veel schone uitroeptekens alla ‘the best ever’, maar dat zegt niks over de kwaliteit van een recept, weet ik intussen. )


Dus begon ik maar zelf te experimenteren en te lezen en te proberen en nog wat meer te onderzoeken. Een beetje terug van nul beginnen, weg van het geijkte pad, anders gaan denken. 


Nu, een jaar later, zijn bijna alle zoetigheden bij ons vegan. 

Al onze koekjes, cake, crumble, muffins. En dat allemaal in redelijke stilte, want de gemiddelde starfish klant ligt niet wakker van dierenleed. Waarom doe ik dan al die moeite of waarom die giga uitdaging? Omdat ik zelf heel blij word als ik merk dat ik vroeger de eieren ‘en masse’ binnenbracht en nu …. geen meer. Heel content. 


En, even tussen ons: ons gebak is nog altijd even lekker als 'vroeger'
1 opmerking: