vrijdag 19 augustus 2016

Veggie Heaven!

Omdat de liefde van mijn leven een kat is, ben ik beetje bij beetje minder vlees gaan eten. Ook omdat ik het laf vind om mijn eigenste wollige huisdier te adoreren en de rest van het dierdom in de pan te draaien. Beetje bij beetje ben ik gepassioneerd geraakt door een ander soort keuken, een plantaardige keuken en op de koop toe  (wat lekker meegenomen is) een veel gezondere keuken. 


Een keuken met veel knapperige maar ook zachte groenten, met volle oude granen, weinig vet, vlees- en visloos, vol peulvruchten en kruiden. En nu die vegetarische ( geitenwollensokken-) kost mijn standaard is, merk ik dat witte rijst en wit brood ( en laat staan een stuk vlees) me niet meer smaken.


Ik hoor het u al denken: maar je verkoopt bij Starfish toch boterhammen met kip? En Starfish is toch een taartenbar? Dat zit toch vol suiker en vet? Is dat dan zo gezond?
Inderdaad, u heeft een punt. Eerlijk gezegd, dat lapje spek bakken voor die B.L.T. .... ik word er niet vrolijk van, maar de gemiddelde Starfish-klant eet nu eenmaal graag kip en spek op zijn boterham, ik merk het elke dag. En omdat ik niet geloof in iemand’s smaak/keuze afkeuren, pakken we het liever zo aan, op een positieve manier :

Ons vegetarisch aanbod is om U tegen te zeggen en daarmee bedoel ik duidelijk niet dat standaard broodje kaas met een halve liter mayonaise en geraspte wortelen uit een pakske, want als dàt de veggie optie is dan voel ik mijn vegetarische keuze ook aan als een straf. Ga ik hier in Zeeuws Vlaanderen ( waar ik sinds 2 jaar woon) ergens uit eten in een restaurant, dan is de enige veggie diner optie een homp geitenkaas met een blad sla erop. Neen danku.

Een vegatarier wordt wreed in de watten gelegd bij ons met lekkere, gezonde, smakelijke boterhammen. Denk witte bonen-houmus met balsamico en rozemarijn, .... en drink er bijvoorbeeld een (altijd) vegetarische thaise pompoensoep bij, vol vitaminen en verse groenten uit eigen tuin of van de zeeuwse bioboer*.

.

Op deze manier hebben we al veel 'die hard' spek eters overstag zien gaan voor de houmus boterham (met een berg groentjes erbij). Ik laat iedereen graag de keuze, maar ik word wel heel blij als ik iemand - door middel van onze lekkere keuken- zie overstappen naar iets plantaardigs. Het kan zo véél lekkerder zijn
En … ik kan mijn kat en de koeien hier in de wei recht in de ogen kijken. 


En wat betreft onze taartjes, die zijn sowieso veel minder zoet dan de industriele gebakken taartjes die je elders koopt, want iets dat aangenaam zoet is wordt niet nóg lekkerder door het mierezoet te maken. Wat het wél met een stuk gebak doet is het tekort aan echte smaak verdoezelen. Onze taartjes hebben die extra suiker niet nodig, ze zijn lekker genoeg met maar de helft van de suiker.
Mijn filosofie is: Ik let erop dat mijn hartige eten geen suiker bevat ( want ja, het merendeel van het eten -dressings, kant en klare burgers, … - zit vol verdoken suikers). Zo kan ik toch een stukje zelfgebakken taart eten, zonder op het einde van de dag een suikeroverdosis binnen te hebben.  
En daar kan ik ontzettend van genieten!

xx
Katja


*misschien een kleine tip als je fan bent van lekker groenten:
In Hulst (25 min rijden vanuit 't stad) bij bioboerderij d’haens koop je een auto vol heerlijke bio groenten ( enkel seizoensgroenten uiteraard zoals pompoenen, wortelen, pastinaak, knolselder, aardappelen, koolrabi, rode kool, asperges, … )  aan een spotprijs.Goedkoper dan bespoten groenten in je supermarkt én veel gezonder en lekkerder. Ze hebben een heus kraampje buiten staan waar je geld deponeert en je groenten zelf neemt. 24/24 service dus. :)
De boerderij ligt in een natuurgebied vol kreken, dus neem misschien een picnic mee en leg je op een houten steigerke aan het water, vooraleer je terug naar huis rijdt.


Lieve boeren, lekkere gezonde groenten, mooie uitstap3 opmerkingen: