woensdag 26 december 2012

Hoe al dat lekkers geboren wordt

Die taarten, bak jij die allemaal zelf?

Die recepten, vind jij die allemaal zelf uit?

Elke dag wel iemand die het vraagt. Blij dat mensen toch proeven dat die zoetigheden zweet gekost hebben. Moest het smaken als elk ander industrieel gebak, mijn hart zou ervan breken. Genieten doe ik mee, als ik zie dat er iemand aan ligt te sabbelen alsof het uit grootmoeders oven komt.

Vind ik dat allemaal uit? Ja en neen. Ja, eigenlijk misschien voor 't grootste stuk wel.

Toen ik startte had ik mijn eigen cheesecake op basis van een recept van mijn mama's duitse kuisvrouw vroeger. Die duitsers kunnen er trouwens wat van, enfin die kuisvrouw toen toch.

En ik had toen ook een soort havercake met peren en bosvruchten van Bill Granger, maar na 35 versies is dat onze haver-peren-maanzaadtahin cake geworden, met sesam-honing crumble.

Maar ik ben verslaafd aan kookboeken. Niks wordt er geconcentreerder verslonden door me dan een goed kookboek. Foto kijken en dan het rcept lezen, ingrediënten lezen.

En na honderden baksels gemaakt te hebben in mijn fantasie-al lezend- stapel je wel een hoop inspiratie op. Als ik dan een week later een mengkom en mixer neemt, dan floepen er stukjes van nen hoop verschillende recepten uit. Appel met ..... waarom geen speculoos?

Amandel met ..... waarom geen bittere sinaaskonfituur?

Witte chocolade met .... waarom geen gember? enz enz....

Ondertussen, na 4 jaar intensief bakken weet ik al veel beter wanneer mijn beslag te droog is, wanneer ik er een beetje yoghurt mag bijdoen, ik ruik zelfs zonder timer dat de cake 'a point' is in de oven.

Ieders zo zijn specialisatie hé!

Geniet van de gezellige dagen nu, Merry christmas everyone!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten